Teázás felsőfokon
Cikk megjelenésének dátuma: 2015. november 14.
A hideg időben jól esik forró teát szürcsölgetni, azonban tudja-e, melyek a teafogyasztás valóban egészséges módjai? Mi alapján választhatjuk ki a legjobb teákat? A következőkben többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
A teák élvezeti értékét, minőségét több tényező is befolyásolhatja, mint például az egyedi ízlés, a tea fajtája, az elkészítés módja, az adagolása, a teafű áztatásának ideje, a teavíz tulajdonságai. Az is növeli a tea minőségét, ha megfelelően tároljuk. A köznyelvben a gyógynövények forrázatát is teának szoktuk hívni, de a szó szoros értelmében tea a teanövény leveléből készül.
A teafogyasztás rituáléja
- A teák élvezeti értékét, minőségét több tényező is befolyásolhatja, mint például az egyedi ízlés, a tea fajtája, az elkészítés módja, az adagolása, a teafű áztatásának ideje, a teavíz tulajdonságai. Az is növeli a tea minőségét, ha megfelelően tároljuk. A köznyelvben a gyógynövények forrázatát is teának szoktuk hívni, de a szó szoros értelmében tea a teanövény leveléből készül.
- A teafőzés nem megfelelő kifejezés, ugyanis teát csak forrázni szabad! A vizet külön edényben kell felforralni, majd a forró vizet a teafilterre, teafűre önteni. A zöld teákhoz használt víz 80-85 °C között legyen.
- Néhány perc ázás után a teafiltert kivesszük, a teát ízesítjük. Gyógynövény-forrázat esetén hosszabb áztatási idő is ajánlott lehet, vannak teák, amelyeknél fél perc is elég, mert keserű anyagok oldódnak ki a levélből.
- A teakészítésben használt eszköz ne legyen alumínium, mert attól „fémízű” lesz az italunk.
- Túlzott forrázással, hosszabb áztatással a teából csersav és íz rontó anyagok oldódnak ki, melyek tönkreteszik a tea aromáját.
A teacserjét (Camellia Siensis) főként Kínában, Indiában, Srí Lankán, Tajvanon, Japánban, Nepálban, Ausztráliában és Kenyában termesztik. Leveleiből készül a fekete, a fehér és a zöld tea is. A teacserje leveleit a leszedést követően az oxidáció és a hervadás elkerülése érdekében nagyon gyorsan fel kell dolgozni. Az eltérő feldolgozási módok miatt kétféle tea jön létre, az egyiket fekete, a másikat zöld teának nevezzük. A fekete tea előállítása során a levelek egy jelentős oxidációs folyamaton mennek keresztül. Ennek következtében a tea elveszíti antioxidáns tulajdonságainak nagy részét, ezáltal az íze karakteresebb lesz. A zöld tea elkészítésénél az oxidációs folyamat rövid, az antioxidáns összetevők érintetlenek maradnak. Éppen ezért a zöld teának több jótékony hatása van a feketével szemben.
Hogyan fejti ki legjobban a tea a hatását?
Sokan úgy gondolják, a tea akkor fejti ki leginkább a hatást, ha önmagában, mindenféle ízesítés nélkül fogyasztjuk. Az igazság azonban az, hogy egy kis frissen csavart citrom, lime vagy narancslé segít kifejteni a flavonoidok hatását. A flavonoidok azok a vegyületek, amelyeknek a teák számos egészségre gyakorolt pozitív hatását tulajdonítják.
A tea hatásai az egészségre:
A teafogyasztás mind állatkísérletekben, mind embereken végzett kutatásokban gátolta a rákmegelőző állapotok valódi rosszindulatú daganattá való kialakulásának folyamatát.
Egy vizsgálat szerint azon személyek között, akik napi 3,75 dl teánál többet fogyasztottak, alacsonyabb volt a szív-érrendszeri betegségek előfordulása.
A tea és vízfogyasztás összehasonlítása során a rövid, mind a hosszú távú eredmények különbséget mutattak: a teafogyasztók körében a megfelelő vizsgálatokkal az erek tágabbnak mutatkoztak, a véráramlás szabályosabb volt.
Átfogó, összegző, több kutatás eredményeit magában foglaló elemzések szerint a szívinfarktus előfordulása 11 százalékkal alacsonyabb azon személyek körében, akik naponta legalább 3-szor fogyasztanak teát.
Egyes kutatások szerint a zöld teát nagyobb mennyiségben fogyasztók között ritkább a mellrák előfordulása.
A tea jelentős mennyiségű koffeint tartalmazhat, így késő délután, este nem ajánlott a fogyasztása.
Hasonló cikkek
Segítségre lenne szüksége?
Cikk megjelenésének dátuma: 2015. november 14.
Kérjen visszahívást, hogy szakértő kollégáink az Önnek legmegfelelőbb időpontban kereshessék Önt a továbbiakkal.
Ha kérdése van, hívja ügyfélszolgálatunkat
hétfő-péntek | 7:30-20:00 |
Nyitva tartás a személyes ügyfélszolgálatunkon
Ügyfélszolgálatunk az alábbi nyitvatartási időben várja Önt
(1138 Budapest, Váci út 135-139. OTP Bank fiók):
Hétfő: 8.00 - 17.00
Kedd - péntek: 8.00 - 16.00
Ünnepi nyitva tartás:
2024. december 7. (szombat): 8.00-16.00
2024. december 14. (szombat): 8.00-16.00
2024. december 16. (hétfő): 8.00-14.30 (időpontfoglalás: 14.00-ig)
2024. december 23. (hétfő): 8.00-17.00
2024. december 24-27. (kedd-péntek): zárva
2024. december 30. (hétfő): 8.00-17.00
2024. december 31. (kedd): 8.00-14.00
2025. január 1. (szerda): zárva
Foglaljon időpontot kollégáinkhoz!
Ha előre foglal időpontot, akkor a Váci úti ügyfélszolgálatunkon várakozás nélkül fogadjuk, az Önnek megfelelő időpontban (legkorábban 2 munkanap múlva).
Az időpontfoglalást egyszerűen, online elvégezheti az alábbi linkre kattintva.
Emellett ügyfélszolgálatos kollégáink
rendelkezésére állnak:
- telefonon (H-P: 7.30-20.00),
- e-mailben,
- és chat-en (H-P: 8.00-18.00) keresztül is.
Számlák személyes leadása:
OTP Egészségpénztári számláit várakozás nélkül, egyszerűen leadhatja az ügyfélszolgálaton elhelyezett számlagyűjtő dobozban (1138 Budapest, Váci út 135-139. OTP Bank fiók).
- Cím:
- 1138 Budapest, Váci út 135-139. (OTP Bank fiók)
- Levelezési cím:
- 1369 Budapest 5. Pf. 362
- Nyitvatartás:
- Hétfő: 8.00 - 17.00
Kedd-péntek: 8.00 - 16.00 - E-mail cím:
- info@otpep.hu
- Bankszámlaszám:
- 11703006-20411440
- Adószám:
- 18105564-2-41
- További oldalak:
- www.otpportalok.hu
- www.golyavaro.hu
- www.facebook.com/otpep
- www.instagram.com/otpep
- www.youtube.com/user/otppenztarak